Ostrůvek 8.B
Dne 19.11. jsme se třídou absolvovali program na Ostrůvku s názvem "Neskočíme na špek" neboli "Nenecháme se nechytat".
Koukáte při nákupu na štítky s informacemi jako je obsah palmového oleje, zda je výrobek Bio, zda je vyroben v ČR či dokonce v našem regionu, zda je označen štítkem Fair Trade? Upřednostňujete velké výhodnější balení či si vezmete jen malé, ale s jistotou ho spotřebujete? Co jsou sezónní potraviny? Víte, jak je možné, že dovezené banány jsou v obchodech levnější než naše česká jablka? Jak dlouho k nám putují a jak se skladují? Jak je možné, že je i v zimě možné koupit "čerstvá" jablka? Je pro vás důležitá cena nebo kvalita? To vše a více se žáci dozvěděli a nad vším se zamysleli během programu.
Prvně si v obchodě Penny ve skupinkách vyhledali a zapsali informace, které byly třeba. Pak se o ně s ostatními podělili a nakonec si vyzkoušeli, že se dá vařit a připravovat zdravé pokrmy ze zbytků a obyčejných věcí, které mají běžně doma. Hmm, nakonec to chutnalo fakt dobře.